3 Jurus Senang Untuk Menulis eBook Sendiri

Contoh eBook Yang Pernah Dihasilkan Oleh Coach Zul

3 teknik untuk cari idea  tajuk ebook.

Pendahuluan.

Proses menulis ebook adalah lagi mudah dari proses mencari tajuk ebook untuk di tulis. Kadangkala, yang menjadi penghalang kepada usahawan internet untuk memiliki perniagaan ebook sendiri bukan di sebabkan tidak ada kemahiran menulis tetapi tidak tahu hendak menulis apa.

Ebook di tulis untuk menyelesaikan masalah orang ramai. Orang ramai membeli ebook di sebabkan mereka mahukan maklumat yang ada di dalam ebook tersebut. Sebenarnya, anda boleh tulis apa sahaja yang anda mahu kemudian anda hanya perlu menjualnya kepada mereka yang memerlukannya.

Konsepnya mudah, jual minuman pada mereka yang dahaga dan jual makanan pada mereka yang lapar. Jual ebook pada mereka yang mahukan maklumat tersebut. Maksudnya, anda boleh jual ebook apapun asalkan teknik pemasaran anda bagus.

Untuk membantu anda mencari idea untuk tulis ebook, saya senaraikan tiga teknik simple yang boleh membantu anda untuk cari idea untuk menulis ebook.

Teknik Pertama : Tulis apa yang anda tahu.

Cuba  senaraikan 10  perkara atau topik yang anda tahu dan minat di dalam kehidupan anda . Contohnya

 1. Kereta
 2. Saham
 3. Politik
 4. Motivasi
 5. Agama
 6. Memasak
 7. Hobi anda.
 8. Berkebun
 9. Meluangkan masa dengan keluarga
 10.  Memikat wanita.

Dari 10 perkara yang anda senaraikan itu, anda pilih tiga topik yang anda rasa anda mempunyai pengetahuan yang meluas mengenai topik tersebut. Melalui tiga topik ini, pilih satu topik yang anda rasa, anda boleh siapkan ebook tersebut dalam masa terdekat ini.

Contohnya, pada tapisan pertaman anda memilih tiga perkara berikut iaitu

 1. Memasak
 2. Kereta
 3. Saham

Melalui tiga perkara di atas, anda rasa topik memasak adalah topik yang anda boleh mulakan penulisan dengan segera kerana anda hanya perlu mengambil masa yang sekejap untuk menulis kesemua resepi yang anda tahu di sebabkan ia berada di dalam kepala anda.

Tulis sesuatu yang paling banyak berada di dalam kepala anda. Anda tidak perlu merujuk mana-mana buku atau bahan kajian kerana anda memang tahu. Ingat di dalam industri ebook, anda boleh tulis apa sahaja yang anda mahu kerana tugas anda hanyalah mencari sekelompok manusia yang mahukan maklumat tersebut di Internet.

Teknik Kedua : Keadaan persekitaran.

Keadaan persekitaran juga mampu memberi anda idea untuk menulis ebook. Dalam aktiviti seharian anda, apakah perkara yang banyak memberi masalah kepada anda ? senaraikan masalah anda di dalam satu senarai. Contohnya,

 1. TIdak tahu dengan jelas bagaimana wang anda habis.
 2. Sangat sukar hendak mengemas rumah.
 3. Tiada masa untuk melakukan perkara yang anda minat di sebabkan komitmen kerja.

Dari permasalahan yang anda hadapi ini, cuba anda cari satu penyelesaian bagi satu atau dua masalah. Anda boleh cuba beberapa tips sedia ada atau anda cari penyelesaian sendiri. Anda boleh tulis ebook berdasarkan pengalaman anda menyelesaikan masalah yang anda ada.

Keadaan persekitaran memang boleh memberi anda idea. Teknik di atas tidak terhad pada masalah anda sahaja, anda boleh selesaikan masalah orang lain dan tulis ebook mengenainya.

Teknik ketiga : Melihat produk informasi yang lain.

Kadangkala apabila kita melihat produk informasi orang lain, ilham akan terdetik di dalam minda kita bahawa anda boleh buat yang lebih baik mengenai topik tersebut. Ketika anda membaca ebook orang lain, anda seperti rasa kekosongan yang wujud dalam ebook mereka.

Melalui kekosongan inilah anda memperoleh idea untuk menulis ebook. Teorinya mudah sahaja, anda melengkapkan ebook orang lain yang telah lengkap. Contohnya ebook mengenai rawatan herba darah tinggi. Dari bacaan anda pada ebook yang ada di pasaran, anda dapati penulis tertinggal beberapa herba yang juga berkesan dalam rawatan darah tinggi.

Jadi, anda tulis mengenai herba yang tertinggal tersebut di samping memberi maklumat mengenai herba yang sudah ada di pasaran. Dengan penambah baikkan ebook yang anda tulis ini, ia akan memberi kelebihan kepada anda dari para pesaing sedia ada.

Penutup

Dengan menggunakan tiga teknik yang saya senaraikan ini, saya pasti anda akan dapat penyelesaian bagi masalah bagaimana hendak mencari idea bagi ebook pertama anda dan ebook-ebook seterusnya. Apabila anda sudah menemui topik yang anda rasa anda boleh tulis, teruskan matlamat aktiviti penulisan sehingga habis.

Jangan berhenti menulis atau cuba-cuba untuk mengubah topik. Kadangkala, di dalam proses penulisan, perasaan ingin cepat untung telah mengkaburi minda anda untuk memperoleh idea bagi penulisan ebook anda.

Kekal dengan matlamat anda, InsyaAllah ebook anda akan siap dan boleh di jual.

Saya Coach Zul,
Semoga Berjaya.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Whatsapp Coach Sini
  Hai..
  Apa Coach Boleh Bantu?